Filmfragmenten

Emoties worden vaak als lastig ervaren en veel mensen vermijden ze liever. In deze animatie wordt uitgelegd waarom emoties zo belangrijk zijn en waarom het belangrijk is om te voelen wat er in je omgaat. 

Miljoenen mensen over de hele wereld  leven met een depressie. Velen zijn bang om over hun emotionele strijd te praten en weten niet waar en hoe ze hulp kunnen krijgen. Hierdoor voelen ze zich bijzonder eenzaam en geïsoleerd. Toch is een depressie te behandelen. Deze animatie geeft inzicht in de symptomen en helpt om een depressie te herkennen.

Om te ervaren wat waarde  heeft, gebruik ik in de behandeling vaak een oefening waarbij cliënten zich voorstellen dat gasten op hun tachtigste verjaardag een toespraakje houden. In een variant van deze oefening stelt men zich voor wat mensen zullen zeggen op hun begrafenis. Wie wilt u iets laten zeggen, wat zouden ze zeggen en wat zou u willen dat men zou zeggen over uw impact op hun leven ? Wie en wat doen er toe voor u? Dit ontroerende fragment uit de serie Dr. Who  met Vincent van Gogh doet aan deze oefening denken.


In deze korte video praat de wereldberoemde systeemtherapeut Esther Perel over wat te doen als je partner depressief is. De depressie van een naaste heeft een enorme impact op zowel de relatie als ook op je emotionele welzijn. Niet voor niets zegt men wel dat je samen last hebt van de depressie. Esther Perel legt uit hoe je ermee om kunt gaan. Niet alleen van toepassing in partnerrelaties.

Dit is een kort informatief filmpje over het brein en depressie. Er wordt uitgelegd hoe wat er in de hersenen gebeurt, kan leiden tot depressieve klachten en wat de relatie is met aanleg en omgeving.

In deze 20 minuten durende film vertelt Brené Brown, over de kracht van kwetsbaarheid. Brené Brown bestudeert menselijke verbindingen: ons vermogen tot empathie, om erbij te willen horen, liefde. In een scherpe en zeer grappige lezing op TEDxHouston (ook te zien via Netflix) deelt ze inzichten die ze verkreeg uit haar onderzoek.